Bakłażan faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan faszerowany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

null

null

1 łyżka

1 sztuka

null

50 gramów

null

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj całe bakłażany przez 5 minut, kilka razy odwracaj. Do wody dodaj kartofle, które po ugotowaniu należy utłuc.

Krok 2

Bakłażany przekrój na pół. Wytnij znaczną część miąższu. Miąższ drobno posiekaj. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.

Krok 4

Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj do bakłażanów miąższ i cebulę, duś 8 minut.

Krok 5

Do miąższu dodaj ziemniaki i lekko ubite jajko. Dodaj przyprawy i parmezan. Do każdej połówki bakłażanu nakładaj farsz.

Krok 6

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zapiekaj 40-45 minut. Farsz powinien się ze złocić i być chrupiący.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej