Bigos z karkówki i boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z karkówki i boczku

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

30 dekagramów

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pokroić w paski , zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić zachowując 1 szklankę wywaru .

Krok 2

Karkówkę pokrojoną w kostkę posypać przyprawą do karkówki , skropić odrobiną oleju , wymieszać i zostawić na 30 minut .

Krok 3

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na odrobinie oleju na skwarki . Zdjąć z patelni skwareczki .

Krok 4

Na tłuszcz wrzucić karkówkę i obsmażyć ją na rumiano . Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ja aż się zrobi złota .

Krok 5

Do odcedzonej kapusty dodać mięso , boczek , cebulę .Wlać oleju , włożyć kostkę bulionową . Dusić godzinę . Doprawić koncentratem pomidorowym , rozkruszoną Przyprawą w Mini kostkach Smażona cebula , Delikatem w płynie , szczyptą cukru i pieprzu mielonego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z karkówki i boczku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bigos
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej