
Składniki
150 mililitrów
250 gramów
175 gramów
60 gramów
300 gramów
100 gramów
80 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 C. Orzechy wysypać na blachę i piec 10 minut. Gorące zawinąć w bawełnianą ścierkę i pocierając usunąć brązową błonkę.

Krok 2
Mleko, masło, cukier i kakao umieścić w garnku. Podgrzewając mieszać do połączenia. Zdjąć z palnika przed zagotowaniem- to bardzo ważne! Do gorącej masy, miksując, wsypywać stopniowo mleko w proszku.

Krok 3
Wsypać pokruszone herbatniki i posiekaną żurawinę. Na końcu wmieszać całe laskowe orzechy.

Krok 4
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do formy masę, wyrównać, wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Schłodzony blok kroić ostrym nożem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Blok czekoladowy
Czekolada to dla wielu łasuchów niekwestionowana królowa deserów. Smakuje kapitalnie w formie pralinek, budyniów i kremów, a polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie większości wypieków. Tym razem piekarniki nie będą potrzebne, ponieważ przepis na blok czekoladowy nie wymaga pieczenia. Spróbuj sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz miałeś okazję próbować tego kultowego smakołyku? Powroty do przepisów z dawnych lat, takich jak ten na blok czekoladowy, są teraz w modzie!
Dla kogo? Blok czekoladowy – przepis z herbatnikami zadowoli kulinarnych minimalistów. Jesteś w trakcie przeprowadzki albo na etapie wyposażania kuchni? Nie musisz zrezygnować z domowego deseru. W przygotowaniu przepisu na blok czekoladowy kluczowa okazuje się lodówka.
Na jaką okazję? Nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu, by przyrządzać czasochłonne piętrowe torty. Zwłaszcza gdy ochota na coś słodkiego przyjdzie niespodziewanie. Blokiem czekoladowym z mleka w proszku, serwowanym na chłodno chętnie będziesz raczyć się w upalne dni.
Czy wiesz, że? Blok czekoladowy można przygotować w dowolnym kształcie. Szczególnie polecamy wąską i długą keksówkę. Krojenie bloku czekoladowego z herbatnikami na równe kawałki nie będzie sprawiało problemów. To ważne, zwłaszcza gdy chcesz podać zachęcająco wyglądający deser podczas wizyty gości.
Dla urozmaicenia: Do czekoladowego deseru świetnie pasują suszona żurawina oraz rodzynki. Jak jeszcze wzbogacić przepis na blok czekoladowy z mlekiem w proszku? Nie bój się eksperymentować z kulinarnymi kontrastami. Pokruszone krakersy idealnie przełamują słodki smak.