Zupa botwinkowa z jajkami przepiórczymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

6

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżeczka

8 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuścić w garnku w 6 szklankach wrzątku. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2

Do bulionu dodać posiekaną botwinkę i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować około 20 minut.

Krok 3

Następnie do garnka dodać koperek i dymkę oraz wlać śmietankę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować 5 minut.

Krok 4

Podawać z pokrojonymi jajkami przepiórczymi.

Kasia G.

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Botwinka Botwinka

Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie wiosennego stołu bez zupy botwinkowej. Świetnie smakuje w wersji zimnej – jako chłodnik, ale także na ciepło. Idealnie nadaje się więc na orzeźwiający obiad w ciepłe popołudnia lub rozgrzewającą zupę w chłodniejsze dni. Zupa botwinkowa w połączeniu z jajkiem, prezentuje się bardzo efektownie, więc z powodzeniem możesz serwować ją jako przystawkę, gdy przybędą do Ciebie goście. Co ciekawe, w tej wersji zupy wykorzystasz jajko nie kurze, lecz… przepiórcze. Są one znacznie mniejsze od kurzych, a ich niewątpliwą zaletę stanowi to, że znajduje się w nich dużo więcej żółtka w stosunku do całego jajka. Ze względu na ich wielkość, wystarczy gotować je zaledwie kilka minut. Przed podaniem wrzuć je do zupy (w całości, bądź przekrojone na połówki) i posyp świeżo siekanym koperkiem lub natką pietruszki.