Calzone z serem pleśniowym i bazylią – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne serowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

60 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Ser pleśniowy pokrusz, parmezan zetrzyj na tarce, czosnek zmiażdż i wymieszaj z pomidorami, cebulę posiekaj.

Krok 5

Każde koło posmaruj łyżką soku pomidorowego, na połowie rozkrusz ser pleśniowy, posyp go cebulą. Ułóż warstwę pomidorów z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i dopraw gałką muszkatołową.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej