Calzonne z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

30 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Cukinię umyj i pokrój w drobna kostkę, podobnie uczyń z bakłażanem. Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj i osusz ją, po czym pokrój w kostkę. Pieczarki wyszoruj, pokrój w plastry.

Krok 4

Rozpuść masło* na patelni, dodaj cukinię oraz bakłażana, duś 5 minut. Dodaj paprykę i duś kolejne 5 minut, podobnie uczyń z pieczarkami. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojona w kostkę cebulę oraz pomidory. Całość dopraw i wymieszaj starannie.

Krok 5

Ciasto podziel na 4 części, każda rozwałkuj na kształt koła. Każde koło posmaruj lekko sokiem pomidorowym, który został w puszcze po wyjęciu pomidorów.

Krok 6

Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej