
Składniki
100 gramów
400 gramów
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz z suchych łupin i podziel na piórka, paprykę dokładnie umyj, wysusz ręcznikiem, a następnie pokrój w niezbyt grube paski. Czosnek, kolendrę oraz chili drobno posiekaj. Fasolę z puszki odcedź na sicie z zalewy.

Krok 2
Przygotuj głębszą patelnię. Na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju podsmaż czosnek, chili, cebulę oraz paprykę, uważając, by składniki się nie przypaliły, ponieważ wtedy potrawa nabierze nieprzyjemnie gorzkiego smaku.

Krok 3
Gdy warzywa będą już lekko podsmażone dodaj roślinne mięso mielone, fasolę i posiekaną kolendrę. Całość dopraw przyprawą Knorr, solą i pieprzem. Danie smaż około 5 min, mieszając od czasu do czasu

Krok 4
Na koniec dodaj pomidory pelati i passatę pomidorową. Chili sin carne duś bez przykrycia ok. 15 min. na wolnym ogniu często mieszając, by poszczególne składniki nie przywarły do dna. Gotową potrawę podawaj z ryżem lub pieczywem.


Dobra rada:
Pod koniec gotowania chili sin carne możesz dodać odcedzoną kukurydzę z puszki, która nada potrawie delikatnie słodkiego smaku. Ciekawym dodatkiem będzie również odrobina startej gorzkiej czekolady wegańskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili sin carne
Czym jest chili sin carne? Przepis na to pyszne danie z mieloną wołowiną znają wszyscy miłośnicy kuchni meksykańskiej. Rezygnując z jedzenia mięsa, nie trzeba jednak eliminować tej smacznej potrawy ze swojego jadłospisu! Wystarczy sięgnąć po wegetariańską alternatywę mięsa, dodać pomidory, ostre papryczki oraz czerwoną fasolę, a efekt w postaci chili sin carne wege będzie niezrównany!
Dla kogo?
Wegetarianie umieszczą ten przepis na chili sin carne na liście swoich ulubionych receptur wśród dań jednogarnkowych. O dokładkę wegetariańskiego przysmaku poproszą również osoby, które na co dzień nie rezygnują ze spożywania mięsa. Tej potrawy po prostu nie da się nie lubić!
Na jaką okazję?
Oto specjał idealny na przyjęcia, który możesz przygotować nawet dzień wcześniej, a całość bez trudu podgrzać za jednym zamachem tak, by każdy uczestnik biesiady otrzymał swoją gorącą porcję wege chili sin carne w tym samym czasie.
Czy wiesz, że?
Chili cin carne to bezmięsna wersja popularnego w Ameryce chili con carne – tradycyjnej potrawy kuchni teksańskiej (teksasko-meksykańskiej). W oryginalnej wersji w jej skład oprócz wołowiny wchodzą ostre papryczki chili, cebula, czosnek oraz pomidory. Potrawa swój charakterystyczny smak zawdzięcza przyprawom – kuminowi oraz kolendrze.
Dla urozmaicenia:
Do wegetariańskiej wersji chili sin carne, pasują również inne dodatki jak np. czerwona soczewica, marchew oraz seler naciowy. Smak dania podkreśli również kilka kropel soku z limonki i odrobina świeżej kolendry dosypane tuż przed podaniem na stół. Chili sin carne serwuj z ryżem, świeżym pieczywem lub zawinięte w podgrzaną tortillę.