
Składniki
130 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
20 gramów
2 łyżki
350 gramów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wlej 1,5 szklanki wody do dużej miski, dodaj zakwas, drożdże, obie mąki, otręby, pokruszoną kostkę Knorr, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny, aż ciasto, podwoi swoją objętość.
Krok 2
Formę wysmaruj olejem i obsyp siemieniem lnianym. Przelej ciasto, posyp jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny, aż ciasto wypełni całą formę.
Krok 3
Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Na dno piekarnika wsyp 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub umieść naczynie z wodą. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i dopiekaj kolejne 30 minut.
Krok 4
Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze 5-10 minut.

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej