Chleb wiejski z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb wiejski z cebulką

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

130 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

20 gramów

2 łyżki

350 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej 1,5 szklanki wody do dużej miski, dodaj zakwas, drożdże, obie mąki, otręby, pokruszoną kostkę Knorr, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny, aż ciasto, podwoi swoją objętość.

Krok 2

Formę wysmaruj olejem i obsyp siemieniem lnianym. Przelej ciasto, posyp jego wierzch dowolnymi ziarnami i odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny, aż ciasto wypełni całą formę.

Krok 3

Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Na dno piekarnika wsyp 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub umieść naczynie z wodą. Wstaw wyrośnięty chleb i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i dopiekaj kolejne 30 minut.

Krok 4

Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze 5-10 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb wiejski z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej