Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
łatwe
597 osób zapisało
Składniki
300 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby napęczniała i trochę zmiękła. Następnego dnia wsyp do garnka z lekko osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Wystudź i osusz, rozkładając na papierowym ręczniku.

Krok 2
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, a piekarnik ustaw na temperaturę 190°C, żeby się zdążył dobrze rozgrzać. Dobrze osuszoną ciecierzycę rozłóż na blasze i piecz około 30 minut, obracając ziarenka grochu co jakiś czas, żeby się równomiernie opiekły.

Krok 3
W międzyczasie w misce połącz przyprawę Za'atar Knorr, ostrą paprykę, oliwę z oliwek oraz niewielką ilość soli do smaku. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Do powstałej mieszanki wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!


Dobra rada:
Możesz też piec groch tylko 20 minut, po czym do marynaty dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut, potrząsając co jakiś czas. Miód skarmelizuje się na powierzchni ciecierzycy, przez co będzie ona jeszcze bardziej chrupiąca.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca ciecierzyca z przyprawą Za’atar - VIDEO
Organizujesz przyjęcie w swoim domu? Chcesz uniknąć podania gościom gotowych i niezdrowych przekąsek? Zamień je na coś znacznie lepszego! Pieczona chrupiąca ciecierzyca z przyprawą za’atar wkupi się w grono Twoich znajomych i dotrzyma im towarzystwa przez cały wieczór!
Dla kogo?
Lubisz podjadać? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Zrezygnuj z wysokokalorycznych przekąsek i chrupnij coś zdrowszego. Aromatyczna chrupiąca ciecierzyca z piekarnika skradnie serce każdemu wielbicielowi przekąsek z dodatkiem egzotycznych przypraw.
Na jaką okazję?
Przepis na ciecierzycę z przyprawą za’atar doskonale się sprawdzi zarówno w szkole, jak i w pracy, na przyjęciu, czy rodzinnym pikniku poza miastem. To produkt prawdziwie wielozadaniowy! Warto przygotować większy zapas, bo znika naprawdę w błyskawicznym tempie!
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem hummusu i falafeli, czyli produktów chętnie wykorzystywanych w dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Łagodne w smaku nasiona są również doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, pieczywa, a nawet słodkich ciasteczek.
Dla urozmaicenia:
W taki sposób możesz również przygotować groch. Jak się za to zabrać? Warzywo powinno znajdować się w piekarniku przez około 20 minut, po czym do marynaty należy dodać 2 łyżki miodu i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut. Miód skarmelizuje się na powierzchni, dzięki czemu ciecierzyca będzie jeszcze bardziej chrupiąca i aromatyczna. To takie proste i smaczne!