Kurczak toskański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak toskański

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsmażamy go pod przykryciem, po 7-8 minut z każdej strony. Pewnie trochę przywrze do dna, ale to nie problem - te kawałki trzeba zeskrobać i zostawić w garnku - wzbogacą one smak sosu.

Krok 2

Cebulę i papryczkę chilli drobno siekamy i dodajemy do kurczaka razem z rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy kolendrą, kurkumą, solą i pieprzem. Całość przesmażamy 2-3 minuty.

Krok 3

Do kurczaka dodajemy sos toskański i wino. Zmniejszamy ogień i dusimy całość około 30 minut na wolnym ogniu.

Krok 4

Danie smakuje doskonale z ryżem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak toskański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej