Kurczak w cieście ziemniaczanym - pierś: kotlety | Przepisy.pl pixel

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

65

heart
659 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

463 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2001 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu. Odstaw je na 10 minut, aby zgęstniało. Możesz dodatkowo dodać do ciasta startą marchewkę lub cukinię.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój pod skosem w cienkie plastry. Jeśli będą grube, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Oprósz kurczaka przyprawą do mięsa.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem nałóż cienką warstwę ciasta, a na nią plaster mięsa, który przykryj kolejną łyżką ciasta. Smaż po 5 minut z obu stron. Przed podaniem sprawdź, czy kurczak jest dobrze usmażony, jeśli nie, potrzymaj go na patelni jeszcze przez chwilę.

Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym Kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Chcesz zaserwować swoim bliskim kulinarną niespodziankę? Ukryj soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym. Pomysł na niebanalny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy odrobina fantazji i kilka składników, które znaleźć można na co dzień w każdej kuchni. Doskonałym tego przykładem są kotlety z kurczaka w cieście ziemniaczanym. Przygotowując je skorzystaj z rad doświadczonych kucharzy – przed rozbiciem piersi tłuczkiem zabezpiecz mięso folią spożywczą, a placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Do ciasta ziemniaczanego dodać możesz odrobinę sera feta, a usmażone już kotlety posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem,, a następnie zapiec trzy minuty w rozgrzanym piekarniku. Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub tzatziki.