Ciasto drożdżowe z kruszonką
NOWY PRZEPIS
średnie
1613 osób zapisało

Składniki
ciasto:
30 gramów
3 sztuki
75 gramów
400 gramów
1 szklanka
100 gramów
kruszonka:
100 gramów
50 gramów
60 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Krok 2
Mąkę przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem, następnie połącz z mąką i rozczynem drożdżowym i zacznij wyrabiać ciasto.

Krok 3
Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne dodaj roztopione masło, chwilę jeszcze wyrabiaj, uformuj kule, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Krok 4
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniataj, następnie przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem.

Krok 5
Przygotuj kruszonkę. Połącz rozdrobnione zimne masło z mąką i cukrem pudrem, dobrze wymieszaj, następnie pokrusz na wierzch ciasta w keksówce.

Krok 6
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min, następnie piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.


Dobra rada:
Ciasto po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią klasycznego placka drożdżowego z chrupiącą, słodką kruszonką. To proste, pyszne i klasyczne ciasto, do dziś pieczone jest w każdym niemal domu. Jeśli szukacie sprawdzonej receptury na drożdżowy deser – skorzystajcie z naszej propozycji, wywodzącej się wprost z tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej drożdżowego ciasta, ponieważ znika ze stołu w mgnieniu oka!
Dla kogo?
Dla każdego – bez względu na wiek czy upodobania kulinarne.
Na jaką okazję?
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką to doskonała propozycja na co dzień! Świetnie smakuje nie tylko z herbatą, ale także z kubkiem ciepłego mleka.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna kruszonka, przygotowywana z masła, mąki oraz cukru, wywodzi się z Niemiec. Dziś wykorzystywana jest na całym świecie do dekorowania ciast i deserów.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz owocowe akcenty w deserach, zaserwuj domowe ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury, podanej w osobnym naczyniu.