Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis w keksówce | Przepisy.pl pixel

Ciasto drożdżowe z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

heart
910 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1612 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

30 gramów

3 sztuki

75 gramów

400 gramów

1 szklanka

100 gramów

kruszonka:

100 gramów

50 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek i utrzyj je z cukrem, następnie połącz z mąką i rozczynem drożdżowym i zacznij wyrabiać ciasto.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne dodaj roztopione masło, chwilę jeszcze wyrabiaj, uformuj kule, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniataj, następnie przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Przygotuj kruszonkę. Połącz rozdrobnione zimne masło z mąką i cukrem pudrem, dobrze wymieszaj, następnie pokrusz na wierzch ciasta w keksówce.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 5

Krok 6

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min, następnie piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ciasto po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.

3

Opinie o przepisie

  • Al

    Al , 25.12.2024

    A co się robi z białkiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Hexia

    Hexia , 20.06.2020

    Super przepis,zawsze się udaje a ciasto mega wysokie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z kruszonkąCiasto drożdżowe z kruszonką

Dzisiejszy przepis zadowoli każdego – bez wyjątku. Trudno bowiem znaleźć osoby, które nie lubią klasycznego placka drożdżowego z chrupiącą, słodką kruszonką. To proste, pyszne i klasyczne ciasto, do dziś pieczone jest w każdym niemal domu. Jeśli szukacie sprawdzonej receptury na drożdżowy deser – skorzystajcie z naszej propozycji, wywodzącej się wprost z tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej drożdżowego ciasta, ponieważ znika ze stołu w mgnieniu oka!

Dla kogo?

Dla każdego – bez względu na wiek czy upodobania kulinarne.

Na jaką okazję?

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką to doskonała propozycja na co dzień! Świetnie smakuje nie tylko z herbatą, ale także z kubkiem ciepłego mleka.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna kruszonka, przygotowywana z masła, mąki oraz cukru, wywodzi się z Niemiec. Dziś wykorzystywana jest na całym świecie do dekorowania ciast i deserów.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz owocowe akcenty w deserach, zaserwuj domowe ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury, podanej w osobnym naczyniu.