
Składniki
4 sztuki
250 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 szklanki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
250 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw w chłodne miejsce, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2
Na stolnicy posiekaj masło z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć.

Krok 3
Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części, do jednej z nich dodaj kakao i ponownie zagnieć. Uformuj 3 kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

Krok 4
Dżem z czarnej porzeczki wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij na sztywną pianę, gdy piana będzie gotowa, dodaj powoli cukier puder i wymieszaj dobrze razem.

Krok 5
Do foremki wyłożonej pergaminem zetrzyj na tarce jedną część jasnego ciasta. Posmaruj grubą warstwą dżemu porzeczkowego. Następnie na to zetrzyj ciemną część ciasta i delikatnie wyłóż pianę z białek. Rozsmaruj.

Krok 6
Na wierzch zetrzyj ostatnią, jasną część ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz przez ok. 40 – 50 minut z grzaniem góra-dół.


Dobra rada:
Studź w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto pleśniak
Ciasto pleśniak to niezwykle popularny deser, kojarzony przede wszystkim ze smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Trudno znaleźć osobę, która choć raz nie próbowała tego placka – na polskich stołach przepis na ciasto pleśniak znany jest bowiem już od bardzo dawna. Jajka, masło, cukier, mąka, kakao i dżem z czarnej porzeczki to podstawowe produkty, które wykorzystacie w przepisie na pleśniaka. Pomyślcie o tym cieście, szczególnie gdy macie ochotę na tradycyjne, domowe słodkości, których smak do dziś pozostaje niezmienny.
Dla kogo? Jeśli lubicie klasyczne desery z mocnym owocowym aromatem – placek pleśniak jest dla was! Kwaskowaty dżem doskonale współgra ze słodką pianą z białek. Przepis na ciasto pleśniak jest pomysłem na deser, który nikomu nie będzie wydawał się mdły.
Na jaką okazję? Pleśniak to ciasto uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. W planach masz kameralną domówkę czy świąteczne spotkanie? Nie zapomnij o pleśniaku!
Czy wiesz, że? Kakao, które jest jednym ze składników przepisu na pleśniak, produkowane jest z ziaren kakaowca pochodzących najczęściej z afrykańskich upraw. Dojrzałe owoce, po ich ułożeniu w pryzmach, przez kilka dni fermentują, dzięki czemu łatwiej wyjąć z nich nasiona. Te – po powtórnej fermentacji – są suszone, prażone i mielone. Pleśniak to ciasto, które bez kakao nie smakowałoby tak samo dobrze.
Dla urozmaicenia: Gotowe ciasto pleśniak możesz posypać niewielką ilością cukru pudru. Aby zachować sztywność piany – placek pleśniak studź powoli w uchylonym piekarniku. Pleśniak z kisielem np. żurawinowym też smakuje wyśmienicie. Dodaj go razem z cukrem pudrem pod koniec ubijania piany z białek.