
Składniki
100 mililitrów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
null
2 łyżki
8 sztuk
500 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 gram
1 kilogram
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Dodaj żółtko, białka, mleko, sól i pieprz, a następnie wyrób ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
Krok 2
Masło pokrój na kawałki i rozłóż na masie. Przykryj warstwą mąki i wyrób ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stole posypanym mąką. Ułóż na blasze i nakłuj widelcem.
Krok 4
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i połowy cytryny. Pamiętaj,żeby ich nie przegotować. Schłodź w zimnej wodzie. Zachowaj 250 mililitrów wywaru.
Krok 6
Pozostawiony wywar szparagowy wymieszaj ze śmietaną, jajkami, serem, trybulą i natką pietruszki. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 7
Masę serową wyłożyć na szparagi, udekorój pozostawionymi główkami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Krok 5
Odetnij od szparag główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na cieście.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej