
Składniki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
0.6 szklanki
1 szklanka
4 łyżki
2 łyżeczki
200 gramów
2 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porto rozlej do dwóch rondelku. Do jednego dorzuć żurawinę. Pigwy obierz, wypestkuj, pokrój w kostkę i dodaj drugiego.
Krok 2
Gotuj, tak by prawie cały alkohol odparował z rondelków.
Krok 3
Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól.
Krok 4
Dolej mleko oraz 2 łyżki stopionego masła. Mieszaj, do momentu gdy otrzymasz gładkie ciasto.
Krok 5
Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj.
Krok 6
Formę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto i poukładaj na nim kawałki pigwy.
Krok 7
Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej