Cukinia faszerowana miesem mielonym i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia faszerowana

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

170 gramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyć, rozciąć wzdłuż, łyżką wydrążyćśrodek i posolić.

Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodać przyprawę do mięs i chwilę smażyć razem. Pomidora bez skórki, pieczarkę i cukinię pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę razem, doprawić i smażyć jeszcze 10 minut.

Krok 3

Z cukinii odlać wodę.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć w nim napełnione farszem cukinię. Podlać wodą i piec 40-50 minut w 180 stopniach. Przed końcem posypać serem. Podawać z keczupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Wyjątkowo delikatny smak podkreślony wyrazistym mięsnym dodatkiem i żółtym serem, czyli faszerowana cukinia. To warzywo popularne nie tylko w Polsce. Można je jeść na surowo, w wersji pieczonej, smażonej czy gotowanej. Cukinia daje mnóstwo możliwości kulinarnych, jedną z nich jest smaczna zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, tartym żółtym serem i aromatycznymi ziołami prowansalskim. Danie świetnie sprawdza się latem, kiedy cukinie są młode i delikatne, można je wówczas podawać w skórce. To warzywo dostępne jest, na szczęście, przez cały rok. Poza sezonem zaleca się jedynie obieranie go ze skórki, która nie jest już tak cienka i delikatna. Żółty ser, którym posypuje się faszerowaną cukinię pod koniec pieczenia, świetnie będzie komponować się z ketchupem lub sosem pomidorowym. Orzeźwiającą propozycją podania potrawy w porze letniej jest dodanie do zapiekanki sosu jogurtowo-koperkowego. Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad, wypróbuj przepis na faszerowaną cukinię. W wariancie wegetariańskim mięso mielone można zastąpić czerwoną soczewicą lub kaszą kuskus.