Danie jednogrankowe z ziemniaków, brokułów i parówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Dolej pół litra wrzącej wody i gotuj 20 minut.

Krok 2

Dodaj obrane o pokrojone na plasterki pieczarki, umyty i podzielony na różyczki brokuł oraz parówki obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 3

Dodaj kostkę bulionową i masło i gotuj 2 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkoweZiemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe

Szukasz prostego sposobu na obiad w przerwie między zajęciami? Nie masz planu na błyskawiczną kolację? A może masz dużo pracy i jeszcze mniej czasu na przygotowanie posiłku? Ten przyrządzisz ekspresowo. Wrzuć do jednego garnka parę obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, a także kilka brokułów oraz parówek. Dodaj ząbek czosnku oraz podsmażoną wcześniej na złoto cebulę. Jeszcze większego kolorytu nadadzą potrawie cienkie plasterki marchewki oraz parę pieczarek. Możesz również użyć różyczek kalafiora, kukurydzy lub zielonego groszku. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając mrożone lub konserwowe warianty tych warzyw. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Tę jednogarnkową potrawę warto podać z gęstym sosem musztardowym, który wyeksponuje smak gotowych warzyw i parówek. Jeśli wolisz łagodne smaki, wybierz sos pomidorowy lub pieczarkowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby danie podawać sauté. Koniecznie sprawdź proponowany przepis i daj znać w komentarzu, czy Ci smakowało!