
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
100 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż na oliwie pokrojone na okrągło cukinie lekko pokropione oliwą.

Krok 2
W garnku wymieszaj wodę, ocet, pieprz, cukier wino i pokrojony w plastry czosnek. Wszystko zagotuj.

Krok 3
Zalej marynatę wystudzoną cukinię i odstaw do lodówki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato oraz jesień. Cukinia sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i w formie solo. Zachwyca smakiem oraz prostotą przygotowania. Aby mieć ją pod ręką nawet w czasie zimy, schowaj warzywo do słoika! Zainspiruj się przepisem na cukinię marynowaną w occie już dziś!
Dla kogo?
Dla wielbicieli marynowanych warzyw. Mowa o Tobie? Zachowaj smaki lata w swojej spiżarni!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Marynowana cukinia odnajdzie się idealnie, na przykład w roli sałatki do obiadu.
Dla urozmaicenia:
Do marynaty możesz dodać szczyptę czarnego pieprzu, dzięki temu nabierze ona wyrazistości.