Curry z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
91 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

3 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej odrobinę oliwy na głębokiej patelni. Dodaj pastę curry i posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilę.

Curry z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Kiedy poczujesz intensywny aromat dodaj owoce morza i smaż na dużym ogniu energicznie mieszając.

Curry z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Po kilku minutach wlej mleko kokosowe i miód.

Curry z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Dodaj teraz Sos do pieczeni jasny Knorr i całość gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Serwuj udekorowane zieloną pietruszką samodzielnie lub, na przykład, z brązowym ryżem.

Curry z owocami morza - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z owocami morzaCurry z owocami morza

Jeśli szukasz ciekawej alternatywy dla popularnego curry z warzywami, wypróbuj przepis, w którym użyjesz owoców morza. Curry to wywodzący się z kuchni indyjskiej sposób przygotowania potraw, które składają się z różnorodnych składników (mięsa, warzyw, ryb) umieszczonych w sosie. W Europie nazwy tej używa się także do określania mieszanki przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca daniom charakterystyczny żółty kolor. Podsmażona na oliwie pasta curry z czosnkiem jest niezwykle aromatyczna. Dodaj do niej owoce morza i smaż na dużym ogniu. Podstawą sosu jest mleko kokosowe, które sprawi, że danie będzie bardziej delikatne, a całość zyska gładką, jednolitą konsystencję. Energicznie mieszaj składniki curry, by dobrze się ze sobą połączyły. Dodaj do nich warzywną esencję i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Curry podawaj tak, jak lubisz najbardziej – świetnie smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i z dodatkiem brązowego ryżu, kaszy lub indyjskiego chlebka naan. Do dzieła!