Curry z warzywami w kokosowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z warzywami w kokosowym sosie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

24 mililitry

80 gramów

8 gramów

20 gramów

8 gramów

8 mililitrów

80 mililitrów

400 mililitrów

320 gramów

80 gramów

8 mililitrów

160 gramów

5 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roślinne kawałki a'la kurczaka usmaż na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż do zarumienienia.

Krok 2

Pokrój czosnek oraz imbir. W garnku zasmaż żółtą pastę curry oraz pokrojone warzywa. Dodaj cukier i sos rybny. Całość dobrze wymieszaj. Dolej wody i gotuj przez chwilę.

Krok 3

Pokrój ananasa w kostki i dodaj je do garnka razem z groszkiem cukrowym i napojem kokosowym. Wszystko dopraw sokiem z limonki.

Krok 4

Zagotuj. Pokrój i dodaj połówki pomidorów, a następnie wymieszaj i odstaw na obok. Przed podaniem dania dodaj kolendrę.

Krok 5

Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 7. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z warzywami w kokosowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z warzywami w kokosowym sosie Curry z warzywami w kokosowym sosie

Aromat wydobywający się z kuchni podczas przyrządzania tego dania błyskawicznie przyciągnie wszystkich domowników. Nikogo nie będzie trzeba wołać do stołu dwa razy! Na widok zdjęcia wegetariańskiego curry z warzywami w kokosowym sosie zrobiłeś się głodny? Gotowanie zajmie zaledwie 35 minut – tylko tyle dzieli cię od wybitnej uczty.

Dla kogo? Masz już dość gulaszy i innych mięsnych potrawek, a przy okazji szukasz sprawdzonych pomysłów na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie… Nie ma na to bardziej aromatycznego i pysznego sposobu niż wegetariańskie curry z sosem kokosowym.

Na jaką okazję? Na zewnątrz jest szaro, zimno i ponuro, a do urlopu daleko? Za sprawą tego kolorowego dania poczujesz się przez chwilę jak na egzotycznych wakacjach. Curry wegetariańskie z kokosowym sosem serwuj, gdy potrzebujesz odrobiny słońca.

Czy wiesz, że? Przed dodaniem do gorącego curry wegetariańskiego, pomidory warto obrać ze skórki. Unikniesz dzięki temu sytuacji, w które oddziela się ona od pomidora, co wygląda na talerzu niezbyt zachęcająco.

Dla urozmaicenia: Nadprogramową porcję roślinnego kurczaka z przepisu na curry wegetariańskie możesz wykorzystać np. do tortilli, naleśników albo sałatek.