Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso podsmaż na patelni z obu stron i odstaw na bok.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną drobniutko szalotkę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodaj ocet balsamiczny, miód , przecier pomidorowy oraz piwo.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 2

Krok 3

Do sosu wrzuć z powrotem polędwiczki. Wszystko razem duś pod przykryciem około 10 minut, uważając aby sos się nie przypalił.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone, wyjmij je z sosu obtocz w pokruszonych orzechach pokrój w plastry ułóż na pozostałym sosie.

Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Polędwiczki najlepiej smakują podane na puree z musztardą francuską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem Polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne i łatwe w przyrządzeniu. Nie wymaga zbyt długiej obróbki, jest miękkie, kruche i smaczne. Zamiast je smażyć lub piec, spróbuj udusić je w sosie miodowo-piwnym – mięso nabierze wtedy słodkawego smaku. Dodatkowa zaleta duszenia to zachowanie soczystości mięsa. Polędwiczki są mięsem chudym i łatwo je wysuszyć. Zacznij więc od podsmażenia mięsa w całości, a następnie przygotuj glazurę z miodu i piwa. Zamiast Guinessa sprawdzi się inne ciemne piwo, np. typu stout. Potem do polewy włóż polędwiczkę i duś na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Kilka razy polej wierzch polędwiczki. Przed podaniem obtocz ją w pokruszonych orzechach pistacjowych – nadawać się będą także inne, na przykład nerkowce. Glazurowane polędwiczki podaj na warstwie sosu miodowo-piwnego, z ziemniaczanym purée. Dobrym dodatkiem będą również pieczone warzywa korzeniowe. Tak przygotowane danie podaj na uroczysty obiad lub ciepłą kolację. Zainspiruj się przepisem i przygotuj polędwiczki glazurowane miodem i Guinnessem.