Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 szklanki

150 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść polędwiczki wieprzowe i przypraw je pieprzem, przyprawą Knorr oraz sypkim majerankiem.

Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - Krok 1

Krok 2

Mięso usmaż na oleju z dodatkiem masła.

Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - Krok 2

Krok 3

Następnie zdejmij je, zlej tłuszcz i dodaj 1/2 kieliszka wytrawnego wina oraz śmietankę.

Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - Krok 3

Krok 4

Polędwiczki owiń liśćmi kapusty pekińskiej, po czym włóż je do powstałego sosu i duś pod przykryciem przez 15 minut. Ewentualnie dopraw całość solą i pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).

Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podaj z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką z pomidora z posiekanym szczypiorem i oliwą z oliwek.

2

Opinie o przepisie

  • Barbara Dąbrowska

    Barbara Dąbrowska , 16.10.2017

    Bardzo dobra potrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena  Kampe

    Bożena Kampe , 29.04.2017

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapustyDuszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty

Do tej pory jedynym daniem, przy którym wykorzystywałaś całe liście kapusty, były gołąbki. Teraz możesz użyć ich do owinięcia polędwiczek wieprzowych. Polędwiczki wieprzowe niełatwo przygotować tak, by zachowały jędrność i soczystość, a jednocześnie były miękkie. Dzięki temu, że zawiniesz mięso w liście kapusty pekińskiej, zachowa ono wszystkie te walory, a dodatkowo – zyska na smaku. Aby jak najlepiej podkreślić charakter wieprzowiny, posyp ją obficie pieprzem i dodaj aromatyczne zioła, na przykład majeranek, a następnie obmaż na maśle. Gdy się przyrumienią, odłóż je na bok, a na patelnię dodaj śmietanę oraz białe wino, które utworzą aromatyczny sos oraz sprawią, że potrawa będzie smakowała jak prosto z francuskiej restauracji. Polędwiczki, które zdjęłaś z patelni, owiń następnie w liście kapusty pekińskiej i duś w sosie śmietanowym przez około kwadrans. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i świeżymi warzywami. Lampka dobrego wina – doda daniu elegancji.