
Składniki
1 kilogram
200 gramów
200 gramów
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.
Krok 2
Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.
Krok 3
Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dewolaje
Dewolaj przygotowany ze schabu z pieczarkami, śliwką i boczkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz uatrakcyjniać znane przepisy. W popularnej odsłonie kotlet dewolaj nadziewany jest koperkiem i serem, zapiekanym w mięsnej roladce. Wariacja ze śliwkami i pieczarkami smakuje inaczej, ma w sobie delikatne wędzone nuty i odrobinę słodyczy. Dewolaj jest w tym przepisie tylko lekko podsmażany na patelni ze wszystkich stron, a następnie pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Można je podawać z ziemniakami, kaszą i w towarzystwie licznych surówek – np. z marchewki, selera lub czerwonej kapusty. Schabowy dewolaj to dobra propozycja na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację, na której można go zaserwować np. z sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na smaczny eksperyment w kuchni? Przetestuj nasz do przepis!