Dorsz po bombajsku - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po bombajsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dorsza pokrój na dzwonka, oprósz przyprawą Knorr i obtocz w mące.

Krok 2

Na rozgrzany olej kładź kawałki ryby i podsmaż na złoto z obu stron.

Krok 3

Dorsza przełóż do rondelka, a na olej wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją, po czym wsyp przyprawy i podsmaż.

Krok 4

Teraz wlej jogurt, miód i dobrze wymieszaj. Dorsza zalej sosem i duś przez ok. 15 minut pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po bombajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po bombajskuDorsz po bombajsku

Filet z dorsza w otoczeniu aromatycznych przypraw to kulinarna podróż do krainy orientu. Połączenie ryby z jogurtowym sosem na bazie miodu, kurkumy oraz imbiru przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych aromatów kuchni indyjskiej. Ostrość dania złagodzą dodatki. Dorsza po bombajsku można podać z ryżem, smażonym tofu, gotowaną zieloną soczewicą lub chlebkiem naan. To potrawa, która będzie odpowiednia na obiad, ale świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja lub lunch. Odgrzewanie tylko jej służy, gdyż ryba staje się jeszcze bardziej nasycona aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Dorsza w tej odsłonie przygotowuje się dość szybko. Liczne przyprawy można w razie czego zastąpić mieszanką w postaci curry, która w swoim składzie ma zarówno kurkumę, jak i imbir. Słodko-pikantny smak ryby z orientalną nutą będzie miłą niespodzianką kulinarną podczas spotkania z przyjaciółmi, zwłaszcza tymi, którzy lubią oryginalność w kuchni i poszukują nowych inspiracji. Wypróbuj więc przepis na dorsza po bombajsku i wprowadź odrobinę egzotyki do swojej kuchni!