Drobiowe kotlety mielone z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drobiowe kotlety mielone z soczewicą

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

250 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę ugotować. Przestudzić.

Krok 2

W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko i ugotowaną soczewicę. Jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Doprawić pietruszką w mini kostkach Knorr i przyprawą do mięs Knorr oraz pieprzem. Odstawić do przegryzienia smaków na ok. 15 minut.

Krok 3

Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszone kotlety wieprzowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej