Krewetki z sosem pomidorowym i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
519 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

425 gramów

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

30 gramów

80 mililitrów

1 szczypta

125 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru,

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Bulionetkę domową drobiową Knorr w 125 mililitrach wody. Dolej razem z winem do pomidorów.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 5

Krok 6

Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 6

Krok 7

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Przygotuj sos: rozpuść masło, dodaj cebulę, czosnek i podsmaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy. Wymieszaj, dodaj szczyptę cukru. Dodaj wino i 125 ml wody, następnie Esencje do duszonego kurczaka, wymieszaj dokładnie i zagotuj.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 7

Krok 8

Zmiksuj po zagotowaniu na gładki sos. Posiekaj drobno dymki, oregano i tymianek. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 8

Krok 9

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć oczyszczone krewetki, dymki, skórkę cytrynową i pieprz cytrynowy.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 9

Krok 10

Wymieszaj krewetki z sosem pomidorowym.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 10

Krok 11

Dodaj zioła. Wyłóż całość na półmisek, posyp pokruszonym serem feta.

Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - Krok 11
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z sosem pomidorowym i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tomate frito
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z sosem pomidorowym i fetąKrewetki z sosem pomidorowym i fetą

Szukasz przepisu na proste danie ze szczyptą pikanterii? Postaw na charakterną fasolę po meksykańsku, która bryluje na talerzu w towarzystwie papryczek chili. Fasola i chili to składniki, które pojawiają się w większości przepisów kuchni meksykańskiej. Ten klasyczny duet równie dobrze smakuje także jako samodzielne danie. Wystarczy dodać do niego cebulkę, doprawić do smaku... i gotowe! Pamiętaj jedynie, że czerwoną fasolę należy wcześniej namoczyć – dzięki temu zmięknie i będzie gotować się krócej. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamiast suchej fasoli wykorzystaj tę z puszki. W ramach kulinarnych eksperymentów do podanych składników dorzucić możesz boczek i kukurydzę. Pikantną fasolę po meksykańsku podawaj na obiad z ugotowanym na sypko ryżem lub serwuj na kolację z pieczywem.