Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim
łatwe
266 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 słoik
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z indyka obficie oprósz przyprawą Knorr, odstaw na kilka godzin do lodówki

Krok 2
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: Cukinię pokrój w grubą kostkę szalotki, obierz przekrój na cztery części paprykę pokrój w grube paski, czosnek pokrój w plastry.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż biodro z indyka, przełóż je na bok do garnka włóż cebulki, cukinię i czosnek, wszystko razem smaż chwilę, dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki. Na powstałym sosie umieść biodro z indyka. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając.


Dobra rada:
Kuchnia śródziemnomorska lubi zdecydowane smaki dlatego z powodzeniem możesz dodać do potrawy jedna papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim
Kuchnia śródziemnomorska to zdecydowanie jedna z bardziej urozmaiconych i ciekawych sztuk kulinarnych. To ona skupia w sobie smaki Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Libanu czy Maroka. Tradycje i zwyczaje kulinarne pochodzące z Morza Śródziemnego dotarły już do najodleglejszych zakątków świata, zyskując nowych zwolenników. Szukasz pomysłu na obiad inspirowany kuchnią tamtych terenów? Mamy coś dla Ciebie! Już dziś wypróbuj przepis na duszonego indyka w stylu śródziemnomorskim. Jedno jest pewne – pokochasz ten smak i aromat!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych i dobrze przyprawionych potraw. Daniom bez charakteru mówimy nie!
Na jaką okazję?
Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim świetnie sprawdzi się podczas obiadu. Delikatne, aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso to raj dla podniebienia!
Czy wiesz, że?
Indyka kojarzymy głównie z kuchnią amerykańską. Co ciekawe, smak indyczego mięsa był również zanany na staropolskich stołach. Pierwszą wzmiankę o indykach w naszym kraju można odnaleźć w rachunkach królewskiej kuchni Zygmunta III, a więc już na przełomie XVI i XVII w.
Dla urozmaicenia:
Kuchnia śródziemnomorska lubi zdecydowane smaki, dlatego z powodzeniem możesz dodać do potrawy jedną papryczkę chili.