
Składniki
0.5 sztuki
2 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
null
null
1 sztuka
1 łyżka
5 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz umyj i zagotuj razem z 2 l wody.
Krok 2
Dodaj przyprawy i oczyszczone kawałki ryby. Gotuj przez 20 minut.
Krok 3
Odcedź, kawałki ryby i pokrojone w słupki lub kostkę warzywa ułóż na półmisku.
Krok 4
Wywar wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, octem i ubitymi na sztywną pianę białkami. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
Krok 5
Przecedź przez sito i zestaw z ognia, a gdy zacznie zastygać zalej karpia galaretą i odstaw jeszcze w chłodne miejsce.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej