Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

200 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w bardzo cienkie plastry, marchew obierz pokrój na pół, a następnie pokrój w cienkie paski za pomocą obieraczki. Szalotkę pokrój w 5 cm kawałki a następnie przekrój na pół po długości.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj na tarce czosnek i imbir. Chili pokrój w cienkie plastry nie usuwaj pestek. Grzyby umyj w zimnej wodzie, odetnij od korzenia tak aby każdy grzyb był oddzielnie.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj sos sojowy, miód, cukier, olej sezamowy, czosnek, imbir i chili, dopraw przyprawą do grilla Knorr.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa z warzywami, dokładnie wymieszaj. Odstaw co najmniej na godzinę w chłodne miejsce. Ugotuj ryż według zaleceń producenta.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 4

Krok 5

Mięso z warzywami smaż na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, lewa prawa, podawaj z ryżem oprószając danie z wierzchu ziarnami sezamu, posiekaną natką kolendry i zielona częścią dymki.

Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Czulent wołowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreańskie Bulgogi z grzybami enokiKoreańskie Bulgogi z grzybami enoki

Zwyczaje i receptury z różnych zakątków świata mieszają się ze sobą, a wiedza o nich jest coraz bardziej dostępna. Jeśli interesujesz się kuchnią danego kraju, nie musisz od razu kupować biletów lotniczych, wystarczy, że spróbujesz odtworzyć zagraniczny przepis w swoim domu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia koreańska. Wypróbuj recepturę na wołowinę po koreańsku, czyli bulgogi z grzybami enoki i poczuj się jak podczas podróży do Azji!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Połączenie miodu, chili, czosnku, sezamu i kolendry nie ma sobie równych. Będzie wyraziście! Masz to, jak w banku!

Na jaką okazję?

Przygotowanie koreańskich bulgogów z grzybami enoki zajmie ci jedynie 40 minut. Spodziewasz się gości? Zaproponuj im to danie, a na pewno zyskasz w ich oczach.

Czy wiesz, że?

Bulgogi to nic innego jak pokrojona w cienkie plastry wołowina w towarzystwie przypraw i dodatków.

Dla urozmaicenia:

Ryż możesz zastąpić makaronem ryżowym.