
Składniki
6 sztuk
0.5 kilograma
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotujemy kaszę wg przepisu na pudełku. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Lekko podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku. Dodajemy mięso i dusimy 15 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy kaszę z przygotowanym mięsem
Krok 2
Papryki myjemy, odcinamy góry i usuwamy nasiona. Faszerujemy. Przykrywamy odciętymi częściami.
Krok 3
Rozrabiamy kostkę rosołową w pół szklanki wody. Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy bulion i zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane papryczki
Mając pod ręką paprykę, kaszę, trochę przypraw i mięso mielone, można stworzyć smaczne danie pochodzące z kuchni greckiej, ale za to z polskim akcentem. Faszerowane papryki, bakłażany i pomidory to tzw. gemista, co dokładnie oznacza „nadziewane”, „wypełnione”. Zwykle warzywa faszeruje się ryżem i mięsem mielonym, ale ciekawą propozycją jest też kasza, która równie dobrze się do tego nadaje. Można wykorzystać różne jej rodzaje, odpowiednia będzie zarówno jaglana, jęczmienna, kuskus czy gryczana. Danie z powodzeniem może być również serwowane w wersji wegetariańskiej, wtedy przygotowuje się je w ten sam sposób, nie dodając jedynie mięsa i wykorzystując do duszenia bulion warzywny. Faszerowane papryczki świetnie smakują z sosem pomidorowym, pasuje do nich też ten, który przyrządzisz z pieczarek. Jeśli więc nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, proponujemy ciekawą wersję greckiej potrawy, którą możesz dostosować do swoich upodobań. Śródziemnomorskie specjały w Twojej kuchni? Zapoznaj się z przepisem i stwórz smaczne danie.