
Składniki
3 łyżki
0.25 szklanki
1 szczypta
25 dekagramów
2 dekagramy
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
25 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekaj na stolnicy z masłem. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Energicznie wałkiem bij w ciasto przez około 15 minut, składając je na pół do czasu, gdy zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Gotowe ciasto odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 3
Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Wykrój paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm.
Krok 4
W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec ciasta.
Krok 5
Faworki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoto.
Krok 6
Faworki wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej