Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą
łatwe
131 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
1 pęczek
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Focaccie przekrój wzdłuż na pół, wytnij większe prostokąty i posmaruj oliwą. Posyp przyprawą Knorr i zapiecz w piekarniku z funkcją grilla.

Krok 2
Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, skrop oliwą, dopraw przyprawą Knorr oraz przeciśniętym czosnkiem i usmaż na patelni grillowej.

Krok 3
Pomidorki pokrój na pół. Rukolę umyj i lekko osusz. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Jak focaccia będzie lekko rumiana - ponownie skrop ją oliwą. Na wierzchu połóż garść rukoli, ułóż na wierzchu kawałki kurczaka oraz połówki pomidorków. Posyp dodatkowo posiekaną pietruszką oraz przyprawą śródziemnomorską Knorr.


Dobra rada:
Tak przygotowana focaccia może stanowić przekąskę jak i danie główne. Doskonale pasują również do niej płatki parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z pomidorkami, grillowanym kurczakiem i rukolą
Focaccia to popularna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, który połączony z oliwą, pomidorkami czy innymi dodatkami staje się samodzielną, pyszną przekąską. Dziś prezentujemy Ci przepis na focaccię z grillowanym kurczakiem i rukolą – jesteś gotów spróbować? Będzie smacznie!
Dla kogo?
Dla każdego wielbiciela kuchni słonecznej Italii, ale również dla tych, którzy do tej pory nie mieli jeszcze z nią styczności.
Na jaką okazję?
Podczas spotkania z przyjaciółmi organizowanego w Twoim ogrodzie nie może zabraknąć „czegoś na ząb”. Spośród wielu propozycji wybierz m.in. naszą focaccię. Z pewnością goście będą zadowoleni.
Czy wiesz, że?
Najczęściej focaccia podawana jest przed pierwszym posiłkiem w formie przystawki – służy do zaspokojenia pierwszego głodu. Serwuje się ją zazwyczaj na ciepło, z dodatkiem oliwy.
Dla urozmaicenia:
Taki rodzaj dania słynie ze swojej uniwersalności i różnorodności. Dodaj do focacci inne, ulubione składniki i ciesz się jej znakomitym smakiem.