Fuczki - bieszczadzkie placki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fuczki - bieszczadzkie placki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

170 gramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę odciśnij w na nadmiaru soku i drobno posiekaj.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 1

Krok 2

Mleko, jajko, mąkę i sól dokładnie wymieszaj w dużej misce.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 2

Krok 3

Dodaj kapustę, dopraw przyprawami i ponownie wymieszaj.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładając łyżką uformuj z ciasta niewielkie placuszki.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 4

Krok 5

Smaż z każdej strony ok. 3 min aż będą rumiane.

Fuczki - bieszczadzkie placki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Przy zakupie kapusty zwróć uwagę na jej kolor i zapach, biały kolor i brak wyczuwalnego zapachu octu gwarantuje dobrą jakość. 

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 04.06.2023

    Do takiej potrawy idealnie pasuje sos na bazie śmietany lub jogurtu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fuczki - bieszczadzkie placki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej