Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji

Autor: MAMBA

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

1 łyżka

2 szczypty

2 sztuki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę – kolor dowolny, wg uznania, ja akurat miałam białą - pokrojoną w cząstki (nie za małe) posypuję suszonymi ziołami (majeranek, oregano, zielona czubryca) i grubo mieloną solą, skrapiam tunezyjską oliwą (wg uznania – świetnie komponuje się oliwa o smaku czosnku i bazylii) i grilluję, na klasycznym grillu lub w piekarniku, aż do zbrązowienia skórki.

Krok 2

W międzyczasie w garnku rozgrzewam tunezyjską oliwę tłoczoną na zimno, bez dodatków smakowych lub o smaku czosnkowym.

Krok 3

Zgrillowaną paprykę wkładam do słoiczka, dodaję 1-2 ząbki czosnku (może być w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki), listki świeżego majeranku, rozmarynu i oregano, dodaję wiórki suszonych pomidorów. Całość zalewam gorącą oliwą. Słoiczek zakręcam, odwracam do góry dnem i odstawiam do wystygnięcia. Tak „zawekowaną” paprykę w oliwie można bez obaw przechowywać przez dłuższy czas.

Krok 4

…a po zjedzeniu papryki ... ....oliwa pachnąca Tunezją i ziołami świetnie nadaje się do sałatek lub, w wersji podgrzanej, do bagietki. Można ją również wykorzystać jako świetną, aromatyczną zalewę do sera bałkańskiego (ser kroimy w kostkę i wrzucamy do słoiczka z oliwą; po ok. tygodniu mam świetny serek „smakowy”…i oliwę do sałatki)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie - oliwie z Tunezji - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowy barszcz
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej