Bulion pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulion pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
131 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

700 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i warzywa zalej 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (imbir, chilli, czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy), przecier pomidorowy, kostkę Knorr oraz jednego pomidora ze skórą.

Bulion pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Całość gotuj około 3 godzin na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i nieco przestudź. Białko z jaj roztrzep, dodaj do zupy i doprowadź do wrzenia, uważając, aby rosół się nie przypalił. Całość przecedź przez gazę.

Bulion pomidorowy - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj Fix Knorr według przepisu z opakowania. Część sosu nalej na dno szklanego naczynia, w którym będzie serwowana zupa.

Bulion pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Pokrój suszone pomidory oraz paprykę, a następnie połóż je na wierzch sosu. W środku talerza umieść łyżkę. Trzymając ją jedną ręka powoli wlewaj bulion kierując strumień na łyżkę tak, aby nie zmącił sosu na dnie.

Bulion pomidorowy - Krok 4

Krok 5

Zupę udekoruj drobno pociętymi listkami bazylii.

Bulion pomidorowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulion pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulion pomidorowyBulion pomidorowy

Aromatyczny bulion pomidorowy może być podstawą wielu potraw oraz smaczną propozycją na pierwsze danie. Jego intensywnie czerwony kolor to zasługa świeżych pomidorów, a wyrazisty smak to efekt połączenia ziół i odpowiednich składników. Na początek przygotuj podstawę dania – mięsny wywar. Mięso i warzywa zalej wodą i doprowadź do wrzenia, usuń powstałą pianę i dodaj kilka przypraw sugerowanych w przepisie. Aby zagęścić konsystencję oraz dodać odpowiedniego aromatu, wlej jeszcze przecier pomidorowy i wrzuć kostkę rosołową, a także soczystego pomidora. Gotuj przez kilka godzin – dzięki temu uzyskasz wyraziste połączenie smaków. Po tym czasie przecedź wywar przez sito i wystudź. Białka jaj rozbij i dodaj do zupy, po czym ponownie doprowadź ją do wrzenia i przecedź przez gazę. Świetnym uzupełnieniem dania będzie sos, który wlejesz na dno salaterki – przygotuj go, sugerując się poradami zawartymi w przepisie. Ułóż na nim pokrojone wcześniej suszone pomidory oraz paprykę i zalej gorącym bulionem. Jak serwować zupę? Z chrupiącą grzanką lub pełnoziarnistym chlebem, udekorowaną ulubionymi ziołami. Smacznego!