Bakłażany grillowane z serem i oliwkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

3 sztuki

1 pęczek

10 łyżeczek

10 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym).

Krok 2

Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą mini kostka Czosnek Knorr, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć utarty ser grecki i zrobić kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i połówkami czarnych oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej