Grillowany stek z tuńczyka w sezamie - ryba z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany stek z tuńczyka z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 łyżek

200 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki osusz. W miseczce wymieszaj sos teriyaki oraz po łyżce sosu Hellmann's i oleju sezamowego. Marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Makaron ugotuj lub namocz – zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mango obierz i pokrój w cienkie paski.

Krok 3

W rozgrzanym woku przesmaż makaron, dodaj czosnek, imbir, mango, posiekaną papryczkę oraz pokrojony w paski groszek cukrowy i część sezamu. Dopraw do smaku.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni grillowej połóż steki z tuńczyka, smaż je 1-2 minuty z każdej strony. Mięso powinno pozostać różowe w środku – tak smakuje najlepiej. Makaron oraz tuńczyka wyłóż na talerz i posyp resztą sezamu. Podawaj z sosem Hellmann's. Podobne danie możesz przygotować, używając piersi z kurczaka zamiast ryby.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany stek z tuńczyka z sezamemGrillowany stek z tuńczyka z sezamem

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie rybnego dania, wypróbuj przepis na grillowany stek z tuńczyka. By ryba zyskała oryginalny smak, przed smażeniem zanurz ją w marynacie wykonanej na bazie m.in. sosu teriyaki, pikantnego ketchupu oraz oleju sezamowego. W międzyczasie w rozgrzanym woku podsmaż ugotowany makaron, po czym dodaj do niego mango, pokrojony w paski groszek oraz część sezamu. Smak dania jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając makaron ulubionymi przyprawami, np. startym ząbkiem czosnku, świeżym imbirem lub marynowaną papryczką jalapeno. Przed podaniem, makaron chiński i grillowane steki ułóż na talerzu, a całość posyp resztą sezamu. Świetnym dodatkiem do gotowego dania będzie gęsty sos, np. paprykowy lub aromatyczny dip czosnkowy. Przepis na grillowane steki możesz w prosty sposób modyfikować, zamiast białego sezamu wykorzystując czarny (ma bardziej wyrazisty smak). Przygotuj pyszny stek z dodatkiem sezamu na najbliższą okazję. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie dobrą inspiracją.