Gros- sałatka warstwowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gros- sałatka warstwowa

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.

Krok 2

Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.

Krok 3

Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.

Krok 4

Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gros- sałatka warstwowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej