Gruszki w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszki w sosie szafranowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżka

0.75 szklanki

4 gramy

1 opakowanie

4 sztuki

4 sztuki

0.25 szklanki

2 sztuki

60 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Orzeszki ułóż na blachę do pieczenia, posyp cukrem i wstaw do piekarnika. Praż 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 2

Po wyjęciu z piekarnika wysyp pistacje na natłuszczoną patelnię i ostudź, a następnie posiekaj.

Krok 3

Gruszki obierz zachowując ogonki. Od spodu usuń gniazda nasienne. Umieść gruszki w rondlu, wlej sok pomarańczowy i dodaj cukier, szafran sproszkowany oraz kilka jego pręcików. Płyn powinien przykrywać owoce.

Krok 4

Zakryj garnek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut. Odstaw rondel, by zawartość przestygła do temperatury pokojowej, po czym przykryj folią i wstaw na 24 godziny do lodówki.

Krok 5

Ser wymieszaj z bitą śmietaną i połową pokruszonych pistacji. Osącz gruszki zachowując płyn. Każdą pokrój poziomo na pół, wypełnij serową mieszanką i kilkoma kawałkami pistacji. Przykryj górną połową.

Krok 6

Każdą gruszkę ułóż na talerzu, polewając pomarańczowo-szafranowym sosem.

Krok 7

Posyp pręcikami szafranu, tłuczonym zielonym pieprzem i ozdób płatkami migdałów, kawałkami laski wanilii i łodyżką mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszki w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej