Gruzińskie Ajapsandali z słodkimi ziemniakami i komosą
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
300 gramów
800 gramów
4 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj komosę według wskazówek na opakowaniu producenta. W tym czasie pokrój cebulę, ziemniaki (obrane) i pomidory w kostkę o boku ok 1cm. Bakłażana umyj i również pokrój w kostkę ale o boku ok 2cm. Chili przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestek i resztę posiekaj.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż cebulę. Gdy zacznie nabierać koloru dodaj ziemniaki, bakłażana, pomidory oraz chili. Smaż na dużym ogniu przez ok 4 minuty.
Krok 3
Następnie wlej 400ml gorącej wody, dodaj Bolognese Knorr, dokładnie wymieszaj i całość duś ok 10-12 minut.
Krok 4
Zioła lekko posiekaj. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie dodaj zioła. Ajapsandali możesz podawać na ciepło lub na zimno z ugotowaną komosą na boku.

Dobra rada:
Ajapsandali możesz również wykonać z innych warzyw, takich jak np. cukinia, buraki lub pietruszka. Dodaj do dania nie co chrupkości posypując je orzechami, np. pini.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gruzińskie Ajapsandali z słodkimi ziemniakami i komosą
Gruzja to kraj o pięknych, zróżnicowanych krajobrazach i równie bogatym menu. W kuchniach stosuje się proste, lokalne składniki i aromatyczne przyprawy. Nie brzmi zbyt egzotycznie? Tymczasem w tych kulinariach można zakochać się od pierwszego gryza! Ajapsandali z ziemniakami to jedna z gruzińskich potraw narodowych, której przyrządzenie zajmie Wam mniej niż pół godziny.
Dla kogo?
Lubicie, gdy na talerzu dużo się dzieje? Ajapsandali trafi na listę Waszych ulubionych potraw. To niezwykle smakowity sposób na podanie gorących warzyw.
Na jaką okazję?
Gruzini uwielbiają świętować – weźcie z nich przykład. Ajapsandali podajcie jako ciepłe danie w czasie wieczornej imprezy.
Czy wiesz, że?
W przepisie na ajapsandali znajdziemy słodkie ziemniaki, które mają wiele odmian. Najpopularniejszy jest batat, nazywany też wilcem ziemniaczanym. Pochodzi z Indonezji, a pierwsze wzmianki na temat jego wykorzystania datuje się na 1914 rok.
Dla urozmaicenia:
Jeszcze bogatszy aromat można uzyskać dzięki szczypcie szafranu. Gruzińscy szefowie kuchni zamiast niego dodają też suszone i zmielone kwiaty nagietka.