Tradycyjna zupa grochowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjna zupa grochowa

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis jest na pyszną, tradycyją zupę grochową, która gościła u mnie dwa dni i została zjedzona do zera. Gorąco polecam! Jest smaczna, łatwa i bardzo sycąca. Pierwsze co to musimy przygotować to wywar. Ja użyłam sporej kości wieprzowej. Kość należ opłukać w zimnej wodzie i włożyć do dużego garnka z wodą i gotować.

Krok 2

Po ugotowaniu mięsa usunąć szumowiny i wyjąć kość. Do wywaru włożyć pietruszkę i trzy pokrojone wzdłuż marchewki, pół pora i groch wraz z woda w której był wcześniej moczony. Groch powinien się moczyć co najmniej 12 godzin. I gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy następnie 2 kostki drobiowo-wołowe i doprawiamy. Dodajemy majeranek i spora ilość suszonej natki pietruszki.

Krok 3

Pod koniec gotowania obieramy 2 duże ziemniaki i kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Suchą kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na smalcu i dodajemy do zupy. Gotowa zupę podajemy w misce przystrojonej świeżą kolendrą i pietruszka. Smacznego :)!!

AngelikaCarmine

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjna zupa grochowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej