Sałatka z białej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z białej fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnie ugotuj i wystudź. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i pokrój w kostkę 1x1 centymetr.

Sałatka z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

Grzyby oraz cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj.

Sałatka z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Dodaj posiekaną natkę, pieprz i wymieszaj.

Sałatka z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Wszystkie składniki sałatki wraz z sosem wymieszaj razem i przełóż do salaterki. Udekoruj listkami natki.

Sałatka z białej fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z białej fasoliSałatka z białej fasoli

Smaczna i uniwersalna – taka właśnie jest sałatka z białej fasoli. Jej przygotowanie wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, aby ziarna szybciej zmiękły podczas gotowania. Doskonale współgrać z ich smakiem będą ugotowane w mundurkach ziemniaki. Aby podkreślić wyrazistość dania, sięgnij również po białą cebulę. Aromatu całości dodadzą grzyby leśne – marynowane, świeże bądź suszone. Wcześniej odsącz je z marynaty, podsmaż lub sparz gorącą wodą. Wykorzystaj również posiekaną natkę pietruszki, która świetnie skomponuje się z sosem sałatkowym greckim: z dodatkiem czosnku i oregano. Połącz go z oliwą z oliwek i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z białej fasoli podawaj dobrze schłodzoną jako samodzielne danie. Udekoruj ją świeżymi liśćmi ziół, np. bazylią lub drobno posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj także wersji z różnymi gatunkami fasoli, np. łącząc białą z czerwoną lub czarną. Taki miks będzie prezentował się efektowniej. Sprawdź ten przepis i podziel się swoją opinią.