Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dojrzałe awokado umyj, wysusz, przetnij na pół i usuń pestkę. Miękki miąższ wybierz łyżką, przełóż do miski, a na koniec dokładnie rozgnieć widelcem.

Krok 2
Umytego pomidora natnij na czubku w krzyżyk, sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę. Tak obrane warzywo przekrój na cztery części. Oddziel część z pestkami, a pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i przerzuć do rozgniecionego awokado. Do miski dodaj również pozbawioną nasion i drobno pokrojoną papryczkę, cebulę, posiekany czosnek oraz natkę kolendry.

Krok 3
Całość zalej oliwą z oliwek, wyciśniętym sokiem z limonki i wymieszaj łyżką bardzo dokładnie.

Krok 4
Salsę dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Knorr oraz odrobiną soli i cukru (jeśli zachodzi taka potrzeba). Ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w lodówce, żeby się schłodziło i trochę przegryzło.


Dobra rada:
Guacamole to idealny dodatek do wielu dań kuchni meksykańskiej. Świetnie smakuje nie tylko z nachosami lub gorącą tortillą, ale także podkreśla smak burrito, tacos czy pysznych quesadillas.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Guacamole - VIDEO
Historia guacamole sięga czasów azteckich, gdzie pasta była serwowana do ciepłych potraw. Guacamole również świetnie współgra jako dip nakładany na chipsy, grzanki, owoce morza, a nawet chrupiące kawałki pieczonego kurczaka. Pasuje niemal do wszystkiego i może być przygotowywane na wiele sposobów. Dla uzyskania charakterystycznego smaku guacamole najważniejsze jest dojrzałe awokado (do dobrej odmiany należy Hass o orzechowym posmaku), z którego można przyrządzić kremową pastę.
Dla kogo?
Dla każdego fana kuchni meksykańskiej wyróżniającej się intensywnymi smakami, które można złagodzić poprzez dodanie śmietany lub pysznej pasty na bazie dojrzałego awokado.
Na jaką okazję?
Guacamole warto przygotować zarówno do obiadu w stylu meksykańskim, jak i w formie sosów do przystawek. Z tym pysznym intensywnie zielonym dipem doskonale smakują chrupiące nachosy lub tortille z farszem mięsnym bądź warzywnym.
Czy wiesz, że?
Po rozkrojeniu i usunięciu pestki, miąższ awokado szybko ciemnieje. Aby gotowe guacamole z intensywnie zielonego nie zamieniło się na nieapetyczny szary kolor, warto dodać soku z limonki, który znacznie spowolni proces utleniania.
Dla urozmaicenia:
W proponowanej przez nas wersji, dzięki dodaniu posiekanej papryczki chili, twoje guacamole będzie bardziej pikantne. Pozostałe składniki stanowią popularną kompozycję: pokrojona w kostkę czerwona cebula, posiekany pomidor, wyciśnięta limonka, szczypta oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz pęczek natki kolendry. Dokładnie wymieszane połączą się w kolorową przekąskę, którą przygotujesz w maksymalnie piętnaście minut! Guacamole z pewnością urozmaici wiele Twoich dań. Życzymy smacznego!