Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem – z kurczaka | Przepisy.pl pixel

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

heart
579 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1399 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 mililitrów

150 gramów

0.5 opakowania

100 mililitrów

2 łyżki

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną obficie przyprawą Knorr.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

Gdy kurczak będzie złocisty, zdejmij go z tłuszczu i odłóż na talerzyk.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy cebula i pieczarki się zrumienią, dodaj margarynę, wlej śmietanę i 300 ml wody. Gotuj gulasz około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj usmażonego wcześniej kurczaka i zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3-5 minut. Gulasz drobiowy świetnie smakuje z gotowanym ryżem lub kaszą. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać suszonego grzybka.

Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Daniel M

    Daniel M , 21.04.2024

    Mega super wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vanluki

    Vanluki , 25.03.2024

    Dodałem puszkę krojonych pomidorów zamiast pieczarek i też spoko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bart

    Bart , 16.10.2023

    Ekstra przepis. Tyle że użyłem groszku z puszki bo nie miałem mrożonego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ALINA MOLSKA

    ALINA MOLSKA , 19.03.2020

    Tak*pyszne danie można dodać ogórka kiszonego odrobinę musztardy i przecieru pomidorowego i wyjdzie coś w rodzaju drobiowego strogonowa :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Pazio

    Magdalena Pazio , 24.02.2019

    dodanie Curry to dobry ruch. polecam użyć brązowe pieczarki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Malcew

    Jarosław Malcew , 13.04.2017

    Bardzo smaczne. Do kurczaka pasuje także przyprawa/marynata do gyros.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur J.

    Artur J. , 06.01.2017

    Przepis super, ja dodałem jeszcze przyprawę curry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra  Piasny

    Aleksandra Piasny , 05.01.2017

    pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Sobczak

    Bożena Sobczak , 04.01.2017

    pyszny gulasz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 03.01.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz drobiowy z zielonym groszkiemGulasz drobiowy z zielonym groszkiem

Nie masz pomysłu na szybki, ale smaczny obiad? Przychodzimy z rozwiązaniem Twojego problemu! Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem to wyjątkowo apetyczna potrawa, której przygotowanie zajmuje jedyne pół godziny. Chyba zgodzisz się z nami, że to naprawdę niewiele. Zobacz recepturę i przystąp do działania.

Dla kogo?

Gulasz drobiowy z groszkiem to danie dla wszystkich kucharzy – początkujących lub zaawansowanych. Tak naprawdę nie potrzebujesz specjalnych umiejętności, by zabrać się za przygotowanie naszej receptury. Wystarczą chęci, pół godziny wolnego czasu i możesz przystępować do działania w kuchni.

Na jaką okazję?

Codzienny obiad to idealna okazja do tego, by kurczak z zielonym groszkiem pojawił się na Twoim talerzu. Możesz także zapakować danie do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Odgrzewane smakuje równie smacznie! Wykorzystaj recepturę, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś dobrego.

Czy wiesz, że?

Gulasz z kurczaka z groszkiem smakuje doskonale, a to wszystko zasługa naszego magicznego składnika. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż pokrojoną w paski pierś z kurczaka posypaną obficie przyprawą Knorr. Mięso będzie aromatyczne i soczyste, o czym wkrótce się przekonasz.

Dla urozmaicenia:

Zastanów się nad dodatkami do gulaszu. Dobrze sprawdzi się kasza gryczana lub ryż. Jeżeli jednak bardziej gustujesz w mącznych specjałach, to śmiało zestaw gulasz z kluskami śląskimi lub kopytkami. Po wykonaniu naszej receptury koniecznie napisz nam w komentarzu, jak Ci smakowało.