Gulasz z szynki z papryką i plackami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z szynki z papryką i plackami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Cebule obierz - 3 pokrój w piórka. Mięso obsmaż do zrumienienia, partiami, na 2 łyżkach oleju, przekładaj do rondla. Na tej sameju patelni, znów na 2 łyżkach oleju, zeszklij cebulę. Wlej rozpuszczoną w 200 ml wody bulionetkę, zagotuj, przelej do rondla z mięsem. Dodaj liście laurowe i ziele, duś aż mięso zmięknie.

Krok 2

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Na najdrobniejszych oczkach zetrzyj do nich jedną cebulę. Wymieszaj całość z jajkiem, mąką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.

Krok 3

Do gulaszu dodaj pokrojoną w paski, oczyszczoną z pestek, paprykę oraz fix do gulaszu, wymieszaj, duś chwilę aż papryka zmięknie. Zagęść sos zasmażką, zagotuj, zdejmij z ognia i dolej jogurt - wymieszaj dokładnie ale już nie gotuj. Dosyp koperek.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, smaż placki partiami, nakładając ciasto łyżką. Mają być chrupiące i dobrze zrumienione. Po usmażeniu osączaj na ręczniku papierowym i zaraz nakładaj na talerze. Polewaj gulaszem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej