
Składniki
2 sztuki
0.5 kilograma
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
20 dekagramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
10 dekagramów
4 sztuki
2 łyżki
20 dekagramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odcedź.
Krok 2
Paprykę pokrój w paski, pomidory na ósemki. Cebulę posiekaj.
Krok 3
Mięso oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Krewetki opłukaj i osącz. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Oliwki wypestkuj.
Krok 4
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj z ryżem.
Krok 5
Sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i papryką, następnie ubij z oliwą.
Krok 6
Filety z sardeli drobno posiekaj i rozetrzyj na pastę. Dodaj do sosu.
Krok 7
Sałatkę wymieszaj z sosem, przed podaniem posyp natką pietruszką,

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej