Jabłecznik z budyniową nutą
NOWY PRZEPIS
łatwe
28654 osoby zapisały

Składniki
kruszonka:
250 gramów
100 gramów
100 gramów
3 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
jabłka:
30 gramów
150 gramów
400 gramów
25 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
krem budyniowy:
60 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
50 gramów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

Krok 2
Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

Krok 3
Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Krok 4
Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

Krok 5
Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Krok 6
Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak budyniu czekoladowe dodaj do niego białą czekoladę i wymieszaj z masłem aż się rozpuści.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jabłecznik z budyniową nutą
Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który sprawdza się w wypiekach fantastycznie. Są dostępne w sklepach przez cały okrągły rok, więc daje to nam olbrzymie pole do popisu. A gdyby tak dodać do nich budyniowy akcent? Wynikiem będzie jabłecznik z budyniem na kruchym cieście na ocenę celującą! Oto deser najwyższych lotów!
Dla kogo?
Niewielka zmiana w tradycyjnym przepisie na jabłecznik robi sporą różnicę. W sam raz dla kucharzy, którzy mają ochotę na eksperymenty, ale nie chcą zbyt radykalnie modyfikować swoich sprawdzonych receptur. Wyśmienity jabłecznik z budyniem i kruszonką stanie się ogromną pokusą dla wszystkich wielbicieli domowych wypieków.
Na jaką okazję?
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście nadaje się do podania w charakterze weekendowego deseru. Pasuje na przyjęcia i wizyty dawno niewidzianych znajomych. W każdych okolicznościach smakuje wyśmienicie. Właśnie z tego powodu przepisu na jabłecznik z budyniem nie powinno zabraknąć w żadnej książce kucharskiej.
Czy wiesz, że?
Do ciast z jabłkami, takimi jak nasz jabłecznik z budyniem, warto wybierać kwaśne owoce. Dzięki temu wypieki nie będą mdłe. Jeśli jednak zdecydujesz się na słodkie odmiany, powinieneś ograniczyć ilość innych słodkich dodatków. Na szczęście jabłecznik z budyniem to przepis, którym można dość łatwo manewrować.
Dla urozmaicenia:
Owoce w jabłeczniku z budyniem mogą śmiało zostać zamienione na np. truskawki, borówki, wiśnie. Gdy do lata daleko, wykorzystaj ich mrożone wersje.