Jajka po szkocku – przepis z płynnym żółtkiem | Przepisy.pl pixel

Jajka po szkocku na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 litr

300 gramów

2 sztuki

80 gramów

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na miękko, ok 4 minut. Następnie przełóż do garnka z zimną wodą i potem obierz delikatnie.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 150ml wody i wraz z przyprawami Knorr dodaj do mięsa mielonego.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Lekko wilgotnymi dłońmi zrób z mięsa cztery porcje po ok 100g i owiń mięsem ugotowane jaja, tworząc duże „klopsy” z jajkiem w środku. Tak przygotowane porcje wstaw do lodówki na 2h.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Następnie panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tarce dość szczelnie.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięsne kulki smaż w głębokim oleju aż będą rumiane i złociste. Następnie dopiecz w 160 stopniach przez ok 10 minut. Jajka po szkocku podawaj na listkach zielonej sałaty. Żółtko w środku powinno byś lekko płynne, mięso soczyste a skórka z bułki tartej chrupiąca.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szkockich jaj pasuje klasyczny sos tatarski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
31 osób ogląda przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po szkocku na WielkanocJajka po szkocku na Wielkanoc

Tradycje kulinarne, charakterystyczne dla innych państw czy regionów są tak bogate, że szkoda byłoby zamykać się w jednym, utartym schemacie. Wypróbuj przepis na jajka po szkocku! Ich ciekawa receptura i intrygujący wygląd zachęci do skosztowania nawet najbardziej opornych.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi kulinarne niespodzianki. Nie wiesz, co kryje się w środku mięsnej kulki? Odkrywanie tego dałoby każdemu dużą frajdę!

Na jaką okazję?

Zawsze wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś specjalnego. Taka potrawa z pewnością nie gości na naszych stołach na co dzień.

Czy wiesz, że?

Oryginalny przepis na jajka po szkocku ma już z pewnością swoje lata i pochodzi, jak łatwo można się domyślić, właśnie ze Szkocji. W tym kraju jest to tradycyjne danie śniadaniowe oraz piknikowe.

Dla urozmaicenia:

Zamiast mięsa wieprzowego równie dobrze możesz użyć innego rodzaju – wołowego lub indyczego.