
Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
8 łyżeczek
4 łyżki
1 pęczek
3 szklanki
1 szklanka
25 dekagramów
2 pęczki
20 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki obrać,umyć,pokroić w plasterki,poddusić 15 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Odcedzić i ostudzić.
Krok 3
Rosól wymieszać z wiśniówką.
Krok 4
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,gdy napęcznieje dolać gorącego rosołu,rozpuścić i dolać do reszty rosołu.
Krok 5
Wlać część rosołu do dużej,płaskiej miski i postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Krok 6
Jeden pęczek natki umyć,oberwać listki.
Krok 7
Na nieco stężałej galarecie naprzemiennie układać marchewki,listki natki i zrolowane plastry wołowiny.
Krok 8
Zalać resztą rosołu i postawić w chłodnym miejscu na parę godzin.
Krok 9
Jajka ugotować na twardo (10 minut),zalać zimną wodą,ostudzić,obrać.
Krok 10
Twarożek wymieszać z majonezem,doprawić do smaku sokiem cytrynowym,solą,pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 11
Drugi pęczek natki,koperek oraz szczypiorek umyć,drobno pokroić.
Krok 12
Zieleninę wymieszać z twarożkiem.
Krok 13
Galaretkę wyjąć z miski,przełożyć na półmisek.
Krok 14
Pośrodku umieścić twarożek,udekorować połówkami jajek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej